Тиждень турецької мови

З 28.10.2013 по 11.11.2013 р. в Інституті філології проходив Тиждень турецької мови.

Захід організували і провели викладачі кафедри тюркології Турецького центру інформації та досліджень.

29 жовтня відбулися літературні читання на тему «Постмодернізм в турецькій літературі». Аспірантка кафедри тюркології Дар’я Пасічник розповіла студентам про особливості турецького постмодернізму та найяскравіших представників цього літературного напряму. У своєму виступі Дар’я детальніше зупинилася на турецькій письменниці Латіфе Текін, чиї книги у 80-ті роки минулого століття булинайпопулярнішими. Вона розповіла молодим тюркологам про особливості архетипічної основи творів Латіфе Текін та про прискіпливість авторки до поетики та граматики своїх книг.

Органічним продовженням розмови про книги стала презентація книжкового фонду Турецького центру інформації та досліджень, яку провела к.філол.н., доцент Дора Арнаут. Доповідаючи, пані Дора зазначила загальну кількість книг Турецького центру та детальніше зупинилася на працях викладачів кафедри тюркології.

Однією із найцікавіших стала зустріч студентів з випускниками кафедри – перекладачами турецьких серіалів. Катерина Щепковська та Ольга Попозогло радо відповіли на наші питання, поділившись враженнями від улюбленої роботи.

1 листопада у рамках тижня турецької мови в Інституті філології відбулася презентація ебру. Цього разу кафедра тюркології Інституту філології перетворилася на мистецький салон, де студентам продемонстрували малюнки та прочитали лекцію про особливості ебру – різновид живопису, що характерний для країн Сходу. Створення малюнку на воді або спеціальному розчині багато століть тому використовувалося як основа для створення каліграфії, оздоблення приміщень, дизайну обкладинок книг тощо. Нині картини, створені за допомогою ебру, роблять на тканині, кераміці, мармуровому папері, що розширює його призначення.

Майстер-клас турецької кухні провела доцент кафедри тюркології Прушковська І.В.

Турецька кухня настільки ж дивна і неповторна, як і сама країна. Вона чудово поєднує у собі розмаїття смаків і складників. Це пояснюється як історичними причинами, так і географічним розташуванням – Туреччина знаходиться на перетині Європи, Азії й Аравійського півострова. Сучасна турецька кухня запозичила тільки краще від різних цивілізацій, що існували і розвивалися довгий час на її території, а тому здатна здивувати і задовольнити навіть самий вишуканий і вимогливий смак.